Wordt de onderstaande e-mail niet correct weergegeven? Klik hier voor de online versie.
Nieuwsbrief CIV Water juli 2021
Nieuwsbrief CIV Water juli 2021
 

Hallo allemaal,

Dit is al weer de laatste nieuwsbrief van CIV Water voor schooljaar 2020-2021. Wat een jaar! We hebben intern hard gewerkt aan de hybride leeromgeving bij MBO Life Sciences. En extern aan diverse projecten met onze partners zoals het opleidingstraject Waterkwantiteit voor de rayonbeheerders van Wetterskip Fryslân, Analist van de Toekomst met WLN en Vitens en het procestechniek/control traject voor Vitens in samen werking met Wateropleidingen.

CIV Water gaat er in de zomervakantie even tussenuit. Vanaf maandag 23 augustus zijn we weer terug voor mooie nieuwe trajecten. Wist je dat we eind september studenten uit Letland, Malta en Tsjechië mogen verwelkomen voor een tiendaagse projectweek Water? En dat er weer allemaal trajecten live van start gaan?

Een hele fijne zomervakantie toegewenst!

Groet,
Team CIV Water

 

In deze nieuwsbrief

  • Ontwikkelen van de Hybride Leeromgeving
  • Milieuadviesbureau – Hege Beammen
  • Analist van de Toekomst zet de wereld op zijn kop!
  • Diploma uitreiking bbl-opleiding
  • Internationale projectweek
  • Op pad met deelnemers opleiding waterkwantiteit
  • Opleidingen elektrotechniek NEN 3140 bij Vitens op de “CIV-manier”
  • Cursussen na de zomer

Volg ons via:

   

Ontwikkelen van de Hybride Leeromgeving
In 2020 is CIV Water samen met MBO Life Sciences gestart met het ontwikkelen van de hybride leeromgeving. Lees hier een update.
 
Lees verder »
Milieuadviesbureau – Hege Beammen
Team Milieu en Water van MBO Life Sciences is in 2021 begonnen met het Milieuadviesbureau. Dit is een bureau voor en door mbo-studenten in samenwerking met het bedrijfsleven.
 
Lees verder »
Analist van de Toekomst zet de wereld op zijn kop!
Wie had gedacht dat het leidingwater schoner is dan water uit flessen? Dat anno 2021 online les krijgen in een kroeg mogelijk is. Docent Mark Hoekstra vertelt over zijn ervaringen.
 
Lees verder »
Diploma uitreiking bbl-opleiding

Op 30 juni jl. ontvingen zes studenten hun diploma van de bbl-opleiding Beheer buitenruimte niveau 4 in het Biosintrum te Oosterwolde. De groep bestond uit medewerkers van verschillende waterschappen en gemeenten. Deze praktische opleiding heeft niet alleen veel kennis en vaardigheden opgeleverd maar ook een ontwikkeling als mens. Zo noemde docent Reinout Groot bijvoorbeeld dat iemand binnengekomen was als scholier, maar nu de zaal vertrekt als medewerker. Ook was er een student die de hele groep toesprak, maar dit bij de start absoluut niet had gedurfd. Dat deze opleiding naar meer smaakt blijkt dat een student doorgaat naar het hbo. Twee studenten van Waterschap Noorderzijlvest hebben vanaf de start deze nieuwe opleiding gevolgd. Ze zijn drie jaar met deze opleiding bezig geweest, eerst met niveau 3 en nu met niveau 4.

Groot compliment voor allemaal!

Internationale projectweek Water

Maandag 28 september begint in Leeuwarden de Internationale Projectweek Water. In deze twee weken durende projectweek gaan studenten uit Malta, Tsjechië, Letland en Nederland samen werken en samen leren. Deze landen en Schotland doen mee met Europese project PoVE Water

De studenten gaan op excursie naar de waterzuivering op het Kameleoneiland en een RWZI en een pompstation. Ook doen studenten in gemixte groepjes proefjes in het WaterApplicatieCentrum. De studenten maken kennis met de waterkringloop, water zuiveren en het maken van analyses. De projectweek water is opgezet om studenten enthousiast te maken voor het vakgebied water en waterzuivering. Tijdens de projectweek maken ze kennis met de theorie en de praktijk omtrent waterzuivering. Ter ontspanning wordt er ook aandacht besteed aan de wondere waterwereld van Nederland.

De projectweek eindigt vrijdag 8 oktober met een gezamenlijke eindpresentatie. 

Op pad met deelnemers opleiding waterkwantiteit

aan welke laars moet ik dit lappen?

Door Alie de Boer, docent MBO Life Sciences

In april zijn we, vanwege corona, gestart met een digitale uitvoering van de opleiding Waterkwantiteit bij Wetterskip Fryslân. Vanuit MBO Life Sciences ben ik bij deze cursus betrokken in de rol van rode draad docent.Dat was wat zoeken in het begin bij de digitale lessen, je ziet elkaar niet echt, een andere interactie, hoe blijf je verbonden en hoe werkt het allemaal?  Zo ontstond het idee om een dag of halve dag mee te lopen  (als docent) in het veld met de deelnemers.  Zo kreeg ik als docent een goed beeld van wat het werk inhoudt en kon ik toch persoonlijk kennismaken.

Zo ook de dag dat ik meeging om de watercrassula te bestrijden. Van te voren contact gehad over een waadpak of lieslaarzen. ‘Wat mijn maat was’ was de vraag, want Henny zou wel een paar voor mij mee nemen vanuit het Wetterskip.

Lees verder
Opleidingen elektrotechniek NEN 3140 bij Vitens op de “CIV-manier”

Mensen in ontwikkeling brengen vanuit eigen ervaringen in de beroepspraktijk, waarbij naast kennis ook de professionele (wendbare) beroepshouding ruim aandacht krijgt, wordt bij Vitens “opleiden volgens de CIV-methode” genoemd. Zes jaar geleden gestart vanuit de opleiding watertechniek, wordt deze werkwijze nu ook in andere opleidingstrajecten toegepast. Leren door te doen, te reflecteren en kennis te verdiepen.

Vitens wil een kwaliteitsslag maken in veilig werken aan elektrische installaties en voert nu de training voor de aanwijzingen “vakbekwaam persoon” (VP) in het kader van de NEN 3140 uit op de CIV manier. In samenwerking met installatieverantwoordelijken heeft CIV Water een VP-training ontworpen met veel vaardigheids- en gedragselementen die op een winningslocatie bij Vitens wordt uitgevoerd. De training wordt afgesloten met een assessment in de praktijk, waardoor de kwaliteit wordt geborgd.

Voor Vitens medewerkers die nog niet over het juiste kennisniveau van de elektrotechniek beschikken is er een basisopleiding gestart die ook wordt ingericht in- en vanuit de werkelijke Vitens-praktijk. Basisopleiding en VP-training sluiten naadloos op elkaar aan.

Cursussen na de zomer

In het najaar staan verschillende cursussen en trajecten in de planning. Sommige zijn vanwege corona al meer dan een jaar uitgesteld. De opleiding Waterkwantiteit is in april online gestart. De intentie is om deze na de zomervakantie fysiek door te laten gaan. De doelgroep voor de cursussen maar ook de onderwerpen van de cursussen lenen zich niet altijd goed voor online lessen. Toch zijn er mooie en verrassende trajecten en resultaten ontstaan! 

 

Kijk hier voor de agenda van de rest van het jaar
 Wilt u niet langer onze nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om u af te melden.