Wordt de onderstaande e-mail niet correct weergegeven? Klik hier voor de online versie.
Nieuwsbrief CIV Water december 2021
Nieuwsbrief CIV Water december 2021
 

2021 zit er alweer op!

Voor je zie je de laatste nieuwsbrief van CIV Water voor 2021. Over een paar weken begint 2022. Ook 2021 was een innovatief jaar en hebben we gelukkig weer live kunnen samenwerken met onderwijs en bedrijfsleven. Niet alleen met onze regionale en landelijke partners, maar ook met onze internationale partners.

Zo konden we in september, eindelijk, onze internationale projectweken Water organiseren met Malta, Letland en Tsjechië samen. En gelijk in november nog een week met Tsjechische studenten. Een week die werd afgesloten met een bezoek aan de Aqua Tech in Amsterdam.

Er zijn weer verschillende opleidingen gestart, waarbij alle lessen zoveel mogelijk fysiek werden georganiseerd. Voor onze doelgroep, de mbo'er, de gewenste leefvorm. Zo gingen ze bij Waterkwantiteit afgelopen zomer het veld weer in en zijn er in samenwerking met Wateropleidingen een groep procescontrollers en procestechnici bij Vitens opgeleid. Dit is maar een hele kleine opsomming van de uitgevoerde opleidingen.

2022 wordt ook een interessant jaar. We zetten vol op in op een vervolg voor PoVE Water en ook de hybride lerende omgeving gaat meer vorm krijgen. En met meerdere partners wordt een meerjarig programma opgezet voor het in ontwikkeling brengen en houden van de medewerkers.

Wij kijken uit naar een nieuw jaar met nieuwe kansen.

Het team van CIV Water wenst iedereen een fijne kerst en een gezond innovatief nieuwjaar!

CIV Water en Vitens
Van Drinkwatertechiek naar procestechnici en procescontrollers. Hoe richt je samen een opleiding in?
 
Lees verder »
Ontwikkeling Hybride Leeromgeving
Afgelopen jaar is er vanuit verschillende deelprojecten hard gewerkt aan de ontwikkeling van de Hybride Leeromgeving van MBO Life Sciences.
 
Lees verder »
Makathon over klimaatadaptatie
Dinsdag 16 november was het zover! De makathon over klimaatadaptatie ging van start, samen met MBO Life Sciences en Wetterskip Fryslan.
 
Lees verder »
Even voorstellen: twee nieuwe collega's

In december zijn twee nieuwe collega's begonnen bij CIV Water. Graag stellen ze zich aan je voor:

Thathit Puspitodewi

Mijn naam is Thathit Puspitodewi, ik kom oorspronkelijk uit Indonesië. In 2008 ben ik naar Nederland verhuisd. Hier woon ik in een klein dorp, Wytgaard. In mijn vrije tijd wandel ik heel graag in de natuur. Andere cultuur en cuisine verkennen vind ik ook leuk daarom staat reizen altijd boven op mijn hobbylijst. Ik heb mijn opleiding medische secretaresse afgerond bij het Friesland College. Sinds 2015 ben ik in dienst van Friesland College op verschillende afdelingen. Ik ben altijd bezig met mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Als ik me zelf in vijf woorden zou moeten omschrijven dan ben iemand die loyaal, eerlijk, betrouwbaar, doorzetter en vrolijk is. Nu ben ik er klaar voor om mijn kennis te verbreden. Ik ben blij dat ik ervaring op mag doen bij CIV Water.

Begin december kom ik bij CIV Water als projectondersteuner. Ik ben bereikbaar op dinsdag, woensdag en donderdag. Samen met Mannie (ook nieuwe collega bij CIV Water) ondersteun ik het team. Ik zal samen met Petra de internationale werkzaamheden oppakken. Een nieuwe uitdaging! Ik heb er heel veel zin in. Wish me luck!

Mannie Mulder

Mijn naam is Mannie Mulder, 44 jaar en ben een positieve vrouw met de Friese no-nonsens mentaliteit. In mijn vrije tijd ben ik vrij sportief, ik tennis veel, maar lekker uit eten of een avondje naar de bioscoop met vriendinnen vind ik ook erg gezellig. Vorig jaar ben ik, samen met mijn gezin, na ruim 10 jaar in Haarlem te hebben gewoond, terug verhuisd naar het mooie Friesland. In Haarlem ben ik werkzaam geweest op een advocatenkantoor waar ik als secretaresse verantwoordelijk was voor diverse secretariële en administratieve werkzaamheden.

Voor mij nu dus iets heel anders, maar een ontzettend leuke nieuwe uitdaging waar ik enorm veel zin in heb! Ik kijk er dan ook naar uit om iedereen hier beter te leren kennen!

Nieuws van opleiding Waterkwantiteit: Paling en Corona

Door docent Alie de Boer

Na de herfstvakantie zijn we vol goede moed gestart met het vervolg van de opleiding Waterkwantiteit op het hoofdkantoor van “It Wetterskip” in Leeuwarden. Onderdeel wat nog op het programma stond waren onder andere de laatste lessen van de module: Ecologie, exotenbestrijding en waterkwaliteit.

Eén van de lessen ging over de vismigratie. Nadat we door Wouter Patberg zijn meegenomen in onder meer het belang van vismigratie, de aanleg van vispassages, monitoring en de migratieroutes van vissen, gingen we op veldbezoek naar De Heining.

Lees verder

Open dagen en beurzen

CIV Water was op dinsdag 23 november te vinden op de Open Dag van MBO Life Sciences. Studenten in spé werden door MBO Life Sciences studenten door het hele gebouw geleid. Veel waren geïnteresseerd in watertechnologie en wat daar allemaal in mogelijk was. Naast medewerkers van CIV Water werd de stand bemand door studenten Water, Milieu en Klimaat, die ontzettend enthousiast vertelden over onder andere de Internationale Projectweek. Het idee dat je met een opleiding in water stage kan lopen in binnen- en buitenland sprak veel nieuwe studenten aan. Ook de mogelijkheid om verder te studeren na het behalen van het mbo diploma was interessant, maar ook veel vonden het fijn te horen dat ze,na het afronden van de mbo-opleiding, aan het werk kunnen. 

In samenwerking met WaterCampus Leeuwarden heeft CIV Water een nieuwe educatie achterwand ontwikkeld, waarin alle partners van de doorlopende leerlijn zichtbaar zijn. Op gebied van watertechnologie is er op elk niveau wel iets en WaterCampus Leeuwarden biedt het allemaal. 

Naast de MBO Life Sciences Open Dag was CIV Water ook van 1 t/m 5 november te vinden op de Aqua Tech in Amsterdam, samen met de WaterCampus partners. 

Project jaren 50 wijk ‘’De Schooten’’

Door studenten van MBO Life Sciences

"Wij zijn Jorn van der Werf, Aldric Alkema, Rik Veenstra en Jesse Krikke.
Op dit moment volgen wij de opleiding Water, Aarde & Klimaat bij MBO Life Sciences in Leeuwarden.

Een maand geleden zijn wij begonnen met een project over de wijk ‘’De Schooten’’ dat CIV Water heeft geregeld. De Schooten is een wijk uit de jaren 50 waar weinig aan gedaan is. Er ligt onder andere nog veel oud materiaal en de wijk is ondertussen al 20 cm gezakt."

Lees verder

Water project week Tsjechie

Maandag 1 november verzamelden 28 studenten en 7 docenten uit Tsjechië zich op de WaterCampus in Leeuwarden voor de start van een projectweek over Water. Pieter Hoekstra, programmamanager van CIV Water heette de groep van harte welkom met een introductie over CIV Water, WaterCampus en PoVe Water.

Lees verder

Aftermovie internationale PoVE Water Weken

Als je het filmpje niet kan zien, klik dan hier

 Wilt u niet langer onze nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om u af te melden.